woensdag 2 februari 2011

Miriam (10 november 2008)

Miriam Makeba had koorts, maar wilde er niet van horen om het concert in Castel Volturno te laten schieten. Een concert voor Roberto Saviano, tegen de camorra, tegen onderdrukking, tegen het racisme. Dus stond ze zondag op de planken, in Castel Volturno, het episch centrum van de Italiaanse streek Campania, waar een maand geleden zes Afrikanen koelbloedig werden vermoord door de clan van de Casalesi.
En Mama Afrika gaf zich volledig, maakte ook van dit concert iets onvergetelijks. Die onvergetelijkheid werd historie toen ze na het concert in elkaar zakte en in allerijl naar het plaatselijke ziekenhuis Pineta Grande gebracht werd. Daar overleed ze, op 76-jarige leeftijd.

Nelson Mandela, die Miriam Makeba na 27 jaar ballingschap wist over te halen terug naar Zuid-Afrika te komen noemt haar één van de moeders in de strijd tegen de apartheid en zegt in een reaktie: ,,Het is mooi dat ze haar laatste momenten op het podium heeft mogen beleven.''
Roberto Saviano eert haar als volgt: ,,De stem van Miriam Makeba is hetgene wat de Zuidafrikanen tijdens de apartheid hadden in plaats van de vrijheid.''

Hieronder enige foto's van Miriam Makeba's laatste concert in Castel Volturna. Ze komen van de website van "La Repubblica".





Voorafgaande aan het concert had de camorra overigens ijskoud het bedrijf benaderd dat het podium opbouwde om een "pizzo" te betalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten