zondag 13 februari 2011

Van Fondi naar Ponteranica, een stukje Italië van vandaag (28 september 2009)

De strijd tegen de mafia gaat door. Ondanks de bezuinigingen vindt de Italiaanse politie nog steeds mogelijkheden om soms zacht, soms hard, toe te slaan in alle lagen van de diverse mafia-organisaties. Ik juich elke arrestatie toe, maar heb mijn twijfels bij de doelen die getroffen dienen te worden. De Italiaanse regering slaat zich breed en luidruchtig op de borst, nog nooit zijn er zoveel arrestaties verricht, nog nooit is er zoveel zwart geld, goederen en onroerend goed in beslag genomen. Mooie propaganda-praatjes, die onvermeld laten waar niet wordt opgetreden.

In Fondi, in de provincie Latina, werd vrijdag 25 september, een nationale antimafia-demonstratie gehouden. Illegaal, want burgemeester Luigi Parisella (Popolo della Libertà, de partij van Silvio Berlusconi), weigerde zijn toestemming voor de manifestatie te geven. De reden die aangevoerd werd was dat er op dezelfde dag een wetenschappelijke congres in de stad plaats vond. De twijfels over deze uitleg zijn terecht, aangezien Parisella en zijn wethouders al ruim een jaar in het nieuws zijn wegens vermeende infiltratie van de mafia in de gemeenteraad. Het officiële verzoek aan de Italiaanse regering tot ontbinding van de gemeenteraad van Fondi is tot nu onbeantwoord gebleven. Mocht het onder druk van de publieke opinie toch tot een onderzoek komen, dan zal burgemeester Parisella zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven. Hij heeft te kennen gegeven de zaak voor het Europese gerechtshof uit te willen vechten.

In Ponteranica, in de provincie Bergamo, heeft burgemeester Cristiano Aldegani, de herdenkingsplaat aan Giuseppe “Peppino” Impastato laten verwijderen van de openbare bibliotheek. Impastato werd op 9 mei 1978 vermoord nadat hij de activiteiten van mafiabaas Badalamenti aan de kaak had gesteld en zijn beschuldigingen officieel aan de politie in een proces verbaal had laten neerschrijven. Voor Lega Nord burgemeester Aldegani houdt het niet op bij het verwijderen van Peppino’s naam van de bibliotheek van Ponteanica. Ook een gedenkplaat bij een olijfboom in de stad (in 2008 geplant ter nagedachtenis) zal binnen enkele dagen verwijderd worden. De boom heeft er al aan moeten geloven en is door onbekenden een aantal dagen geleden omgezaagd. De daders hebben een briefje in dialect achtergelaten: ,,Hier hoort een pijnboom te staan.’’
De daders zijn onbekend, en dat zal ongetwijfeld zo blijven.


Foto (van internet): Giuseppe "Peppino" Impastato.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten