zaterdag 29 januari 2011

De weg (3 augustus 2008)

Vanaf afgelopen maandag is de paus in vakantie, in Bressanone. Zoiets heeft heel wat voeten in de aarde, want de heer Ratzinger - in de Vaticaanse wandelgangen ook Benedetto XVI genoemd - is een toeristische trekpleister. Of althans, dat zou hij kunnen zijn. De provincie Bolzano heeft 500.000 euro (een half miljoen!) vrijgemaakt en de gemeente Bressanone zelf nog eens 100.000. Zeshonderdduizend euro dus, om paus Ratzinger op vakantie te hebben. Geen idee waar het geld aan besteed wordt. Ik heb gehoord van bloemetjes in de perkjes, een stuk straat opnieuw geasfalteerd. De autonome provincie Bolzano is een rijke provincie (mede dankzij de onophoudelijke financiële dekking die vanuit Rome het noorden opstroomt), dus de staat springt in dit geval niet bij. Vorige maand in de veel armere regio Puglia was dat wel nodig. Het ministerie van economie en financiën maakte 150.000 euro aan Brindisi over en 100.000 euro aan Lecce om de heilige vader op 14 en 15 juni te kunnen ontvangen.
De belastingbetaler betaalt dus rijkelijk voor de pauselijke uitstapjes in den lande. En dat terwijl al 8 pro mille van ieders salaris standaard naar de katholieke kerk gaat. Dat is wettelijk. Alleen als je officieel aangeeft dat je 8 pro mille naar een ander goed doel gaat wordt de bestemming gewijzigd.

O ja, een van de uitgavekosten op het Bressanoons paus-budget was de organisatie van de eucharistieviering van vandaag (want hiervoor wil de paus zijn vakantie wel even met graagte onderbreken). Het spektakel vond plaats op het Domplein (Piazza Duomo) van de stad en het leek wel de organisatie van een megaconcert, met een rode zone, een gele en een groene zone, toegangskaartjes met dienovereenkomstige kleuren, paspoortcontroles, extra parkeerplaatsen, speciale looproutes, enzovoorts.
U zult begrijpen dat het me oprechts spijt dat ik niet aanwezig kon zijn. Ik was vandaag met de familie op de berg boven Mezzocorona. Ook een hemelse ervaring. Vooral gezien het tochtje met de kabelbaan waarbij je in krap drie minuten naar 900 meter hoogte getransporteerd wordt. Kabelbaan is niet het juiste woord. Gezien de steigingsgraad komt de term "lift" hier beter tot zijn recht. Maar goed, met 35 graden in het dal is het daarboven altijd net iets aangenamer dankzij een fijn briesje. Een beetje gewandeld, een vorkje geprikt, een glas en een babbel met vrienden, en om vijf uur keerden we terug op aarde.


Onderweg naar huis kwamen we achter een auto terecht met daarin vier nonnen. Op de foto ziet U ze. God wist waar ze vandaan kwamen op dat tijdstip, maar ik had ook zo m'n idee. Die waren vast en zeker bij de opperherder op bezoek geweest. ,,Een mooie mis op de zondagmorgen in de openlucht, daar is niks mis mee'', hebben ze ongetwijfeld gedacht. ,,Daarna nog een picnic. Een psalmpje samen, en daarna weer naar huis.''
Nou, daar staan ze dan, voor een stoplicht net boven Trento, op weg naar huis. De non links achterin is er nog helemaal vol van en zit al lang niet meer links achterin, maar in het midden achterin. De handen rusten op de hoofdsteunen van haar "zussen" voorin. Zegenend lijkt het wel, zoals ze vanmorgen de bedrijfsleider heeft zien doen.
,,Doen we nog een psalm, meiden?'', kirt ze. Ze is de hoogste in rang, dus de anderen kunnen geen nee zeggen, ook al is dat het liefste wat ze zouden doen op het ogenblik. ,,Zet maar in, zuster Valentina'', zucht Anna, die achter het stuur zit. ,,Wij vallen wel in.''
Het stoplicht springt op groen en zuster Anna zet haar voet op het gaspedaal zoals Filipe Massa dat vanmiddag in zijn Ferrari had gedaan. De banden piepen, er blijft een streep zwart rubber achter op het asfalt. 50 kilometer, 60..., 70..., 80..., 90... Verbaasd zie ik de afstand tussen de witte Fiat Punto van de nonnen en onze auto met de seconde groeien.
,,Zeg, mogen die dat?'' Ik wijs op de inhalende Punto en de borden die een maximale snelheid van 70 kilometer per uur aangeven. Wij houden ons hoofdschuddend aan die limiet en horen niet hoe het kwartet psalm 16 heeft ingezet: ,,Leer ons, o Heer, wat de weg is...''
't Is maar te hopen dat het voor hen beter afloopt als voor Massa.

De foto van de kaartjes van de paus komt van de internetsite van de krant "Alto Adige"
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten