donderdag 13 januari 2011

Kiezen (31 mei 2008)

PhotobucketHet Festival dell'Economia is inmiddels in volle gang in Trento. Donderdagavond werd het "startschot" gegeven voor deze derde editie. En tot en met maandag is niet Milaan, maar Trento het economisch centrum van Italië.
Grote namen zijn al gepasseerd, grote woorden zijn al geuit, gebruikt en - wie weet - misschien ook al een beetje misbruikt. Op donderdagavond opende Tito Boeri, de grote organisator van het economie-festival, met Paul Krugman, ex Yale, nu Princetown, en economisch opinist voor de "New York Times". De Amerikaan verbaasde zich een beetje over de slechts lichte geplande daling van de belastingdruk in Italië. Mario Monti, groot Italiaans econoom van het moment en hoog ingeschat in Brussel, zegt dat we meer Europees moeten gaan denken in Europa om de concurrentie met de rest van de wereld aan te kunnen. Luisa Diogo, minister-president van Mozambique meent dat haar land niet arm hoeft te blijven. Als we de boodschap van de eerste dagen mogen samenvatten is er hoop en hoeven we niet bij de pakken neer te gaan zitten. Met andere woorden: op het moment zitten we middenin een crisis. En niet zo'n kleintje ook.

Het tema van deze editie van het Festival dell'Economia is Markt en Democratie. Keuzes maken, daar komt het in feite allemaal op neer, in de economie, op de markt, in een democratie, in het leven. Keuzes maken.
Vandaag hebben we voor de eerste keer tijd om iets van het festival mee te pikken, en ook dat is keuzes maken. Op het programma staan maar liefst 18 evenementen. Dat is dus alleen vandaag, en dan heb ik het nog niet over de rand-gebeurtenissen. Als we om iets voor twaalf op de altijd schitterende Piazza Duomo aankomen besluiten we eerst even iets te drinken op een van de terrasjes en te zien waar we vervolgens naartoe zullen gaan. Want we moeten een keuze maken. Een paar vrienden komen voorbij en schuiven even aan. Een boom wordt opgezet. Tito Boeri loopt het plein over, op weg naar zijn evenement van de middag. Een andere vriend schuift aan. En we moeten een keuze maken. Het hele leven bestaat immers uit keuzes maken. De ober komt voorbij. ,,Doet U ons nog eens vijf piljes? Wat? Ja, doe maar kleintjes.''
Het heet tenslotte Festival dell'Economia...

We zetten nog een boom op, en kijken wie er zoal voorbij komt op het mooiste plein van Italië. Dat laatste volgens de bewoners van Trento.


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Geen opmerkingen:

Een reactie posten