vrijdag 28 januari 2011

Waar wasje (8 juli 2008)


De eerste wasserette van Trento bevond zich precies in het centrum van de stad. Parallel aan de als een rots oprijzende noordzijde van de dom stroomde een "roggia", een klein kanaaltje waarin de bewoners van het centrum de was deden. Oude afbeeldingen laten zien dat de roggia de majestueuze Piazza Duomo - het Domplein - in tweeën deelde. Aan de weerszijden van het bruggetje dat naar de noordelijke ingang van de kerk leidde zitten de vrouwen op hun knieën op de oevers van het beekje, de lakens tussen de beproefde, gegroefde handen (Nivea moest nog uitgevonden worden), biddend op betere tijden in de vorm van een Miele en een Witte Reus. In 1867 verdween de "roggia". De stroom werd niet gedempt, maar werd aan het oog onttrokken middels een str ook van enorme rode tegels. De koetsen konden vanaf dat moment hun bocht rond de fontein van Neptunes lekker ruim maken, nachtbrakers hoefden (hier althans) niet meer bang te zijn voor natte voeten, het kerkvolk kon zonder laveren naar de zondagmis en voor de wassende vrouwen zat er weinig anders op dan het beddegoed elders te spoelen. Water kabbelde niet meer en het wasvolk babbelde niet meer op Piazza Duomo.


Dit stukje geschiedenis van Trento is door de artieste Anna Scalfi aangegrepen als uitgangspunt voor een installatie met de titel "Celata (sotta la piazza scorre una roggia)" - "Verborgen (onder het plein stroomt een roggia)". De installatie bestaat uit 22 wasmachines, die precies op de plaats staan waar ooit de wasvrouwen hun werk deden.
Een origineel idee, temeer omdat de inruilwasmachines nog allemaal functioneren en wie wil kan dus zijn was doen, precies op de historische plaats waar dat ooit gebruikelijk was.
De installatie is afgelopen zaterdag (5 juli) onthuld en blijft tot 17 juli staan, als parallel spectakel van Manifesta 7, het groots opgezette tweejaarlijkse moderne kunst evenement dat van 19 juli tot 2 november op diverse plaatsen in Trentino en Alto Adige plaatsvindt.




Anna Scalfi werd in 1965 in Trento geboren. Zij woont en werkt op het ogenblik in London, waar ze het project "From inside (I like the system)" stuurt en beheert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten