maandag 7 februari 2011

Balkan Beat Box (27 juli 2009)

Zoals ik al verwacht had, ik was op 22 juni niet in Utrecht toen Gogol Bordello daar optrad. Op internet las ik dat het buiten koud was, maar dat de temperatuur in Tivoli tot tropische waarden opliep.

Eén maand later blijkt een ex-lid van Gogol Bordello in Trento op het podium te staan, Ori Kaplan. Kaplan, geboren in Israel, is samen met landgenoot Tamir Muskrat de drijvende kracht achter Balkan Beat Box, die op 26 juli een tournee door Frankrijk, Spanje en Italië in Trento afsloot. Ik kon er op de fiets naartoe.



Helaas was er veel te weinig aandacht geschonken aan het optreden van de New Yorkse groep. Heel toevallig kwam ik een aankondiging van het concert tegen op een culturele website in Trentino.
En met mij niet meer dan zo’n honderd andere nieuwsgierigen, die zich voor een piepklein podium in een piepklein park in Trento hadden verzameld. Voor de rest was het parkje bevolkt door haar vaste bezoekers: ouders met kinderen die zich vermaakten in het speeltuintje, oude dametjes die hun kleine hondjes aan het uitlaten waren, een bejaarde in zijn rolstoel, een handjevol junks die er dag in dag uit een plekje vinden op hun bank. Ik moet terugdenken aan de paar filmpjes die ik eerder op de dag op You Tube heb gezien, waarin Balkan Beat Box optreedt voor uitzinnig hossende menigtes van duizenden geestdriftige fans. Voor de leden moet Piazza Centa in Trento wel een hele trieste aanblik zijn.

Maar ze laten er weinig van merken. Vanaf het eerste nummer gaan ze er vol tegenaan en binnen een kwartier staan de eerste concertgangers te dansen voor het podium. Eén voordeel hebben ze: er is plek genoeg.
De groepen hebben weliswaar een gezamenlijk project op hun naam staan, maar Balkan Beat Box blijkt desondanks geen simpele copie te zijn van Gogol Bordello. Het is weliswaar gypsy, maar veel minder punk als Eugene Hütz en zijn band. De naam van de groep zegt eigenlijk alles. Heel veel invloeden vanuit de Balkan, maar ook uit vanuit Zuid-Europa en Noord-Afrika. Ori Kaplan lijkt werkelijk alles uit zijn saxofoon te krijgen. Al die invloeden worden samengesmolten met behulp van aanstekelijke beat box ritmes. Zanger en percussionist Tomer Yosef rapt als een New Yorker, maar zijn slang maakt dikwijls plaats voor Arabische teksten.
Balkan Beat Box wijzigt dikwijls van formatie, soms zelfs van concert tot concert. In Trento bestaat de groep uit ‘slechts’ zes personen, waardoor Tamir Muskrat regelmatig een beroep moet doen op de ‘toverdoos’ die naast zijn drumstel staat opgesteld. Koortjes uit een doosje, een ingeblikte koperset. Het mag de pret niet drukken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten