maandag 7 februari 2011

Ook Italië wint een beetje in India (21 mei 2009)

De Congrespartij, die al aan de regering was, heeft het voorbije weekeinde de Indiase verkiezingen gewonnen. De 76-jarige Manmohan Singh blijft hoogst waarschijnlijk premier, maar de verkiezingsoverwinning wordt voor een groot deel toegeschreven aan Rahul Gandhi. Hij zette de strategie uit en was in de campagne het belangrijkste gezicht van de partij.

De 38-jarige Rahul is de zoon van Sonia Gandhi, president van de Congrespartij en weduwe van de in 1991 vermoorde voormalige premier Rajiv Ghandi.
Sonia Gandhi kreeg haar naam 'Sonia' van haar schoonmoeder Indira, nadat ze in 1968 met Rajiv in het huwelijk was getreden. Daarvoor heette ze Edvige Antonia Albina Maino. Dat klinkt redelijk Italiaans, en dat is het ook. Ze werd namelijk op 9 december 1946 in het Italiaanse Lusiana, in de provincie Vicenza, regio Veneto.









Lusiana ligt op een hoogte van 752 meter en telt 2833 inwoners (telling ISTAT van 31.06.2008). In het plaatselijke dialekt wordt het plaatsje Lusaan genoemd. 'Lus-aan' betekent omhakken, wat zou moeten verwijzen naar de ontbossing van de zone. Hiermee werd ruimte gecreëerd voor de landbouw, wat nu, samen met het toerisme, de belangrijkste inkomstenbron is van Lusiana.
De bossen zijn gelukkig niet geheel verdwenen. Een van de toeristische trekpleisters is het nabij gelegen Parco del Sojo, waar natuur en kunst elkaar letterlijk tegenkomen.

Piazza Campana is een van de gehuchten (frazioni) die onder de gemeente Lusiana vallen. De klokkentoren herbergt de oudste 'campana' van heel Veneto. In het brons van de klok staat in gothische cijfers het jaar van produktie gegraveerd: 1388.

Een ander gehucht is Santa Caterina. De kerk stamt uit de 16e eeuw en er wordt een Sacra Spina (een heilige doorn uit de krans van Jezus) bewaard. Het relikwie wordt natuurlijk met het grootste respekt geëerd door de plaatselijke bevolking. Wie een rondje maakt op internet ontdekt trouwens dat er een heleboel Sacre Spine te vinden zijn in en buiten Italië.
Lusiana heeft zelfs een museum, het Palazzon. Er zijn een aantal ruimtes uit een ver verleden gecreëerd (de keuken, de kelder, de slaapkamer, de stal) zodat de toeschouwer een indruk krijgt hoe de Lusianesi leefden en werkten.




Toen Edvige 5 jaar was verhuisde het gezin Maino naar Orbassano, waar haar vader, Stefano Eugenio, werk had gevonden als 'operaio'. Vooral de middelgrote textiel-industrie in de regio beleefde in de jaren na de tweede wereldoorlog een 'boom', en veel arbeiders uit heel Italië vonden er werk.



Een van de weinige echt historische feiten die in de annalen van Orbassano voorkomen is de Battaglia della Marsaglia. Op 4 oktober 1693 stonden de troepen van de Franse koning Louis XIV en van Vittorio Amedeo II di Savoia, toen hertog van Piemonte, er tegenover elkaar. De laatste weigerde het gezag van de Zonnekoning te accepteren. De Piemontesi werden echter genadeloos afgeslacht, en zonder leger zat er voor Vittorio weinig anders op dan de vrede te tekenen en zich als bondgenoot aan de zijde van de Bourbons aan te sluiten.
Orbassano is nu een stad met 22512 inwoners (telling ISTAT van 01.10.2008), onder de rook van Turijn. Toeristisch gezien ligt Orbassano duidelijk in de schaduw van Turijn. Veel echte bezienswaardigheden zijn er niet.
Te vernoemen is de kerk van San Giovanni Battista, die dateert uit 1549, maar sindsdien meerdere malen geherconstrueerd is.








Edvige Antonia Albina Maino woonde tot in de jaren '60 in Orbassano. Toen vertrok ze naar Engeland om aan de Cambridge University Engels te gaan studeren. Ze verdiende een centje bij als serveerster in een restaurant waar ze haar latere echtgenoot Rajiv ontmoette.

Sonia Gandhi's moeder Paola en haar twee zussen wonen nog steeds in Orbassano. Haar vader overleed in 1983.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten