zondag 13 februari 2011

Getuigen (14 oktober 2009)

Heel dicht onder zijn huid loopt een spoor. Een oneffen rotspad, meer is het niet. De stenen zijn echter scherp, snijden als je niet oplet het vel van je blote voeten open, waardoor voortgaan steeds moeilijker wordt. Maar je snijdt je niet, want hij is je gids. Wijst elk steen, elke punt aan, waaraan hij zich ooit verwond heeft.
Zijn huid, zijn gezicht, vertellen zijn leven. Het leven. Een blank, blind oog staart je aan en laat je zien.

Abel


In Forma, het Centro Internazionale di Fotografia in Milaan, wordt vandaag (15 oktober) om 19 uur de tentoonstelling "Testimoni/Testigos" (Getuigen) van de Franse fotograaf Pierre Gonnord geopend.
Gonnord werd in 1963 in Cholet geboren, maar woont sinds 1988 in Madrid. Hij wordt in Spanje gezien als een van de meest vooraanstaande hedendaagse fotografen, en won in 2007 dan ook de cultuurprijs van de regio Madrid. Zijn prenten zijn de getuigen van zijn leven, van zijn zoektocht naar de identiteit van de individuen in de massa. En vanzelfsprekend zijn ze de getuigen van het leven van de mensen die hij ontmoet heeft. Gevangen in een momentopname die eigenlijk geen momentopname is, maar die heel zichtbaar een levensverhaal vertelt.

Moises

Bernardo

El Manuel

In de aanloop op "Testimoni/Testigos" wordt gesproken over een hechte band met de Spaanse traditie. Gonnords onderwerpen en stijl van portretteren schijnen iets van Goya te hebben.
Persoonlijk deden het licht, de schaduwen, de kleuren en de portretten me echter onmiddellijk aan Caravaggio denken.

Caravaggio
  


De tentoonstelling "Testimoni/Testigos" duurt tot zondag, 22 november.
Je vindt Forma in Milaan, in Piazza Tito Lucrezio Caro 1. De openingstijden zijn van 10 tot 20 uur, op donderdag en vrijdag tot 22 uur. Op maandag is Forma gesloten.
De entree is gratis.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten